Pelinjälkeiseen huoltoon uusia mahdollisuuksia

Aktiivin vetämä palauttava harjoitus on Susien pelaajille uudenlainen mahdollisuus ammattimaiseen kehonhuoltoon.
”Olipa hyvä palauttava pelinjälkeinen treeni. Paikat olivat lauantaisen ottelun jälkeen aika jumissa, mutta nyt on hyvä fiilis kropassa.” Näin totesi maanantai-iltana toppari Juho Hasu, joka oli juuri vetänyt muun Susien edustusjoukkueen kanssa tunnin harjoituksen Aktiivin tiloissa.
– Ehdottomasti tervetullut mahdollisuus, liikkuvuuden ja tasapainon kehittämiseen on aina tarvetta. Aktiivin viihtyisät ja nykyaikaiset tilat lisäävät osaltaan motivaatiota.
Treenin vetänyt Jarkko Heimonen tietää itsekin jalkapalloilijana, mitkä ovat lajin vaatimukset. Idea yhdestä selkeästä huoltoharjoituksesta oli hänestä ehdottomasti toteuttamisen arvoinen. Vaikka liikkeet olivat monelle tuttuja, saivat he niistä Heimosen mukaan varmasti virikkeitä.
– Tämä on nimenomaan mahdollisuus pelaajille saada ideoita ja ajatuksia omatoimiseen kehonhuoltoon, joka on pelikaudella ensiarvoisen tärkeää. Peruspuntin aika on sitten harjoituskaudella.
Heimonen pitää Susia urheilullisena ryhmänä, joka ottaa ohjauksesta kopin ja tekee liikkeet tunnollisesti. Treeni paljastaa ammattilaiselle mahdolliset kireydet ja liikkuvuusongelmat sekä ennalta ehkäisee vammautumista.

Ajatus sopivasti muualle

Päävalmentaja Janne Lindberg seurasi menoa matolla sangen tyytyväisen oloisena. Jalkapalloilijan kausi on pitkä ja ajatus on välillä hyvä saada kentältä ja pallosta muualle. Siinäkin mielessä tämänkaltainen irtiotto itse lajista on enemmän kuin tervetullut.
– Uskon, että tämän treenin jälkeen kaverit ovat huomenna lajitreenissä virkeällä jalalla ja päällä liikkeellä.
Lindberg tietää, että pelin jälkeinen toinen päivä on monelle pelaajalle se vaikein. Kentällä oman porukan kesken tehty palautussovellus juoksuin ja venytyksin ei vastaa teholtaan ammattilaisen vetämää harjoitusta.
– Jarkko tietää lajin luonteen ja ymmärtää tätä treeniä lajin kautta. Mikä soveltuu parhaiten meille ja miten liikkeet tulee tehtyä oikein. Kyse on jalkapallosta kokonaisvaltaisesti ja jotta saamme kaikki tehot irti, tarvitsemme uusia apuvälineitä.
LIndbergin mielestä tämän kaltainen malli on käyttökelpoinen myös junioritasolla. Lajin liittyy liian läheisesti ajatusmaailma, että kaikki tapahtuu kentällä. Yleisliikunnallisuus, liikkuvuus ja kehonhallinta kulkevat mukana läpi urheilijan polun. Harjoitteilla motivointi ja mahdollisuuksien tarjoaminen amatööriurheilijoille on osa oikeanlaista resurssointia.

Susien ja Aktiivin sopiman yhteistyön tavoitteena on hyödyntää yhä enemmän Aktiivin osaamista pelaajien fysiikkapuolen hoitamisessa.